În cadrul săptămânii Francofoniei, desfășurată în perioada 18-22 martie 2025, șase liceeni din Suceava au reprezentat Alianța Franceză la prestigiosul concurs internațional de dezbateri CHAU’MUN. Evenimentul, organizat la Lycée Charles de Gaulle din Chaumont, Franța, a reunit 160 de participanți proveniți din 13 țări, printre care Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Belgia, Polonia, Ungaria, România și Franța.
Tema competiției din acest an a fost „Strategii de adaptare la impactul creșterii nivelului mărilor și oceanelor asupra societăților contemporane”. În cadrul concursului, liceenii au fost distribuiți în patru comitete, asumându-și rolul unor delegați ONU implicați în negocieri și dezbateri intense. Aceste sesiuni, desfășurate pe parcursul a trei zile, au avut loc în locații simbolice ale orașului Chaumont, printre care Halles, Hôtel de Ville, Canopé și Inspé.

Experiența CHAU’MUN 2025: un pas important în dezvoltarea elevilor suceveni
Grupul de elevi din Suceava a fost alcătuită din Parascheva Buzut (Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”), Cristiana Grigorean, Costin Cojocariu și Daria Moldovan (Colegiul Național „Petru Rareș”), George Cojocariu (Liceul Teoretic Filadelfia) și Anda Plăcintă (Colegiul Național „Ștefan cel Mare”). Acești elevi, cursanți ai Alianței Franceze din Suceava, s-au pregătit temeinic pentru competiție printr-o documentare riguroasă asupra tematicii propuse. Activitatea lor a fost coordonată de prof. dr. Petronela Munteanu de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, membră a echipei pedagogice a Alianței Franceze.
Pe parcursul competiției, elevii suceveni și-au demonstrat competențele lingvistice și abilitățile argumentative în limba franceză, beneficiind de o oportunitate valoroasă de a-și dezvolta gândirea critică, capacitatea de comunicare eficientă, colaborarea în echipă și gestionarea emoțiilor în contexte academice de înalt nivel.
Experiența oferită de CHAU’MUN 2025 va rămâne un reper important în parcursul educațional și profesional al acestor tineri, oferindu-le o nouă viziune asupra valorii dialogului, a schimbului de idei și a dorinței de a atinge excelența academică.