„Educație fără frontiere” între Suceava și Chișinău

Cultura apropie aceeași națiune, mai mult decât oricare alt domeniu de activitate. Școala Gimnazială Miron Costin Suceava, Colegiul Ștefan cel Mare Suceava și Liceul Teoretic Spiru Haret Chișinău desfășoară proiectul transfrontalier „Educație fără frontiere”. Echipa de lucru a proiectului este formată din cadre didactice de la cele două instituții sucevene și o echipă de peste Prut, coordonată de directorul Victor Ambroci și de profesoara de limbă franceză Larisa Apreutesei. Obiectivul proiectului constă în promovarea unei colaborări strânse și eficiente între cadrele didactice din cele două țări surori. Tema proiectului pentru următorii doi ani este „Amprenta educației asupra viitorului” și implică schimburi de experiență și diseminare de bune practici.

Activități didactice și lecții interactive

Prima activitate a proiectului s-a desfășurat în această lună, în cadrul Liceului Teoretic Spiru Haret Chișinău. Cu acest prilej, au avut loc activități didactice în colaborare și s-au creat resurse educaționale. De asemenea, au fost susținute lecții interactive cu elevii din Republica Moldova de către profesorii Dumitru Moraru (geografie), Aurelia Morar (istorie), Elena Adrobotoaei (limba română), Ana Ștefură și Lavinia Palaghianu (dezvoltare personală), Dorina Cionca (matematică) și Carmen Amorăriței (fizică).

În cadrul proiectului am avut parte de o vizită consistentă, cu beneficii importante pentru participanți, cu impact în dezvoltarea personalităţii profesionale a fiecăruia, dar şi a culturii organizaţionale a instituţiilor pe care le reprezintă. Printre rezultatele obținute menționăm îmbunătățirea competențelor profesionale ale cadrelor didactice participante, dezvoltarea unor metodologii comune, creșterea nivelului de implicare și motivație a elevilor prin participarea la activități inedite și interactive. Și pentru că tema activității se numește <Amprenta educației asupra viitorului>, ne-am dorit să lăsăm o amintire simbolică și nepieritoare, oferind un cadou inedit: un brad, pe care l-am plantat împreună cu gazdele, în grădina liceului, ca simbol al veșniciei, tinereții și curajului” a transmis delegația formată din cadre didactice de la Suceava.