Fundația Te Aud România a lansat proiectul „Educație Media pentru Tineri”, inițiativă implementată cu sprijinul unui grant acordat de Fundația TELUS Digital Romania, care are drept obiectiv alfabetizarea media și dezvoltarea unei gândiri critice în rândul a 300 de tineri din județul Suceava. Perioada de implementare a proiectului este februarie – mai 2025, timp în care vor fi organizate 45 de ateliere interactive.
Gândirea critică, cheia unei generații informate și responsabile
În această eră marcată de avansul tehnologic, copiii și tinerii sunt expuși constant unui flux informațional vast și divers, motiv pentru care sunt nevoiți să discearnă între informațiile reale și cele false. Această problemă este acutizată de accesul limitat la educația media și de situația socio-economică, îndeosebi pentru copiii și tinerii din sistemul de protecție socială.
Proiectul „Educație Media pentru Tineri” urmărește să răspundă acestor nevoi prin organizarea unor ateliere interactive și furnizarea resurselor educaționale adaptate vârstei participanților. Inițiativa se adresează unui număr de 300 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecției Copilului Suceava, iar obiectivul acesteia constă în dezvoltarea competențelor media ale tinerilor, punându-le la dispoziție instrumentele necesare pentru a analiza critic informațiile și pentru a naviga în mediul online în siguranță.
„Într-o lume în care informația circulă cu o viteză fără precedent, alfabetizarea media nu mai este un lux, ci o necesitate. Prin proiectul Educație Media pentru Tineri, ne dorim să oferim copiilor din județul Suceava instrumentele necesare pentru a înțelege, analiza și naviga cu încredere prin complexitatea mediului digital. Credem că educația pentru gândirea critică este cheia unei generații informate și responsabile” a declarat Oana Vasiliu, coordonator de proiecte în cadrul Fundației Te Aud România.
Integrare socială și educațională a tinerilor din medii defavorizate
Prin intermediul acestui demers, Fundația Te Aud România și-a propus să contribuie la reducerea decalajelor educaționale și să sprijine integrarea socială și educațională a tinerilor din medii defavorizate.
„Proiectul de gândire critică inițiat de Fundația Te Aud România abordează o componentă de educație relevantă pentru întreg parcursul educațional al tinerilor care vor beneficia de acest program, pregătindu-i pentru un viitor în care competențele digitale sunt indispensabile. Sprijinul oferit de Fundația TELUS Digital România, prin programul anual de granturi, subliniază angajamentul nostru față de formarea unei generații pregătite să întâmpine provocările și oportunitățile oferite de tehnologie. Suntem onorați să fim parte din această inițiativă și credem în potențialul de a aduce un impact pozitiv în rândul beneficiarilor” a transmis Andreea Lăpădatu, Coordonator al Fundației TELUS Digital Romania Community Board.
În perioada februarie 2025 – mai 2025, vor fi organizate 45 de ateliere interactive, dintre care 30 vor fi dedicate educației media, iar 15 se vor concentra pe securitatea cibernetică. Datorită acestui proiect, copiii și tinerii vor fi mai ancorați în realitate și vor reuși să analizeze și să evalueze informațiile din mediul online la care au constant acces.