În această lună, o delegaţie formată din opt profesoare şi opt elevi din Cernăuţi au venit la Colegiul Mihai Eminescu Suceava, într-un schimb de experienţă. Între colegiul sucevean, Colegiul Pedagogic din cadrul Universităţii Naţionale Iurii Fedkovici Cernăuţi şi Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România a fost semnat un acord de parteneriat în decembrie 2022. În baza acestui acord, se desfăşoară activităţile cuprinse în proiectul educaţional internaţional „Elevi acum – profesori în devenire”, iniţiat în anul 2015, reînnoit periodic.

Schimburi de experienţă şi cercetare psihopedagogică
Acest proiect are ca scop colaborarea între parteneri şi se adresează elevilor din clasele IX-XII (profil învăţător-educatoare şi educator-puericultor) şi cuprinde două secţiuni: schimburi de experienţă şi cercetare psihopedagogică. Proiectul implică şi dezvoltarea competenţelor de exprimare psihopedagogică şi a conduitelor didactice performante ale elevilor de liceu, în vederea creşterii eficienţei calităţii procesului instructiv-educativ.
Pe parcursul şederii la Suceava, delegaţia din Ucraina a asistat la ateliere de lucru cu lecţii demonstrative, în cadrul cărora elevii Colegiului Mihai Eminescu au arătat seriozitate, implicare, pricepere şi vocaţie pentru profesia de dascăl, sub supravegherea profesorilor metodişti Simona Mera, Ion Hîrceag, Maria Rotariu, Mariana Popescu, Anca Tronciu, Luminiţa Ştefănel şi a îndrumătorului de practică pedagogică prof. Gabriela Anuţei. Educatoarele Veronica Grămadă, Alexandra Andronic, Luminița Rusu şi Florina Ştefan au sprijinit activităţile desfăşurate la grupele de grădiniţă, demonstrând importanţa jocului didactic în dezvoltarea copilului preşcolar.

Profesori ai colegiului au susţinut lecţii demonstrative la diverse discipline: limba spaniolă – Silvia Nuţu, limba engleza – Ana Maria Timoficiuc şi Loredana Oltean, limba franceză – Mihaela Şerban, matematică – Marcela Hopulele, geografia –Florentina Năsulea, educaţie fizică – Ionuț Moldovan, consiliere psihologică –Alexandra Berinceanu.
În holul principal al şcolii a fost amenajată o expoziţie cu desene, realizate de elevi, sub îndrumarea prof. Simona Mera, cu tema „Cer senin pentru copiii lumi”. Oaspeţii au fost întâmpinaţi, aşa cum spune tradiţia bucovineană – cu pâine şi sare, arătând ospitalitatea şi bucuria de a-i avea alături. Corul colegiului, îndrumat de prof. Ionuț Hîrceag, a prezentat un program artistic de bun-venit.

Uniunea Ucrainenilor din România se implică activ în susținerea proiectului
Tot în cadrul proiectului, la sediul Uniunii Ucrainenilor din România – filiala Suceava a avut loc sesiunea de comunicări ştiinţifice „Practici educaţionale aplicate cu succes”, desfăşurată pe două secţiuni: „Factori importanţi ce contribuie la obţinerea excelenţei în educaţie” şi „Exemple de bune practici pedagogice”. Gazda evenimentului, Ilie Sauciuc – preşedintele Filialei UUR Suceava, a menţionat că organizaţia pe care o reprezintă va sprijini întotdeauna astfel de iniţiative
În a treia zi a fost organizată, cu sprijinul UUR, excursia „Comori de spiritualitate şi istorie în zona Moldovei”, prilej cu care participanţii, cei mai mulţi fiind pentru prima dată în capitala Moldovei, au putut să se bucure de o plimbare la pas prin Parcul Copou cu o oprire la Teiul lui Eminescu. Catedrala Mitropolitana Sf. Cuvioasă Parascheva din Iaşi i-a impresionat cu măreţia sa, aducând momente de linişte şi echilibru lăuntric, iar Palatul Culturii a oferit vizitatorilor prilejul de a face o călătorie în timp.
Schimbul de experienţă a fost coordonat de Silvia Nuţu- directorul colegiului și profesorii Delia Martineac şi Ana-Maria Popescu.


