Lansarea primului album al Grupului Tradițional DOR

Primul album al Grupului Tradițional DOR va fi lansat pe data 22 mai, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de activitate, moment care va fi marcat printr-un concert special la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava. Protagoniștii acestui spectacol de muzică și dans tradițional din vatra satului bucovinean vor fi cei 20 de membri ai grupului coordonat de domnul profesor Constantin Irimia.

2 decenii de activitate

Concertul din data de 22 mai va cuprinde cele mai cunoscute piese ale grupului și va prilejui lansarea primului album  ,,Îmblî doru’ pi carari”, odată cu celebrarea celor 20 de ani de activitate. Membrii Grupului Tradițional DOR sunt interpreți vocali și instrumentiști, care dincolo de atmosfera de sărbătoare pe care o creează, iau parte activ la „giocul” tradițional.

În România, Constantin Irimia este unic prin faptul că, deși autodidact, conduce un grup folcloric și formează copii și tineri în trei direcții esențiale ale tradiției: cântecul popular, jocul tradițional și interpretarea la instrumente precum fluier, tilincă, contrabas, vioară, cobză și hang. În vara anului 2025, va fi lansat un DVD cu înregistrarea evenimentului pe care îl vor primi spectatorii care dețin bilete din categoria I.

Muzică și „joc” din vatra satului bucovinean

Grupul Tradițional DOR își dorește să păstreze vii tradițiile din patrimoniul popular autentic, inclusiv cântecul, jocul, graiul, straiele, instrumentele și jocurile tradiționale, dar și obiceiurile din viața de zi cu zi a satului de altădată, din vatra etnofolclorică Bosanci – Moara, având o influență extinsă asupra regiunii Bucovina.

În cadrul evenimentului din 22 mai,  spectatorii se vor bucura de momente speciale:

un taraf tradițional, format din viori, fluiere, cobze și contrabas, care va interpreta un repertoriu diversificat, ce include piese precum: Bilcana, Ciufu, 7 Pași, Boghii, Brâuț, Asfințita, Claiser, Încâlcita, Moroșanca, Șchioapa, Pi hang, Șipote, Măgura și O huțulcă.

un grup vocal ce va interpreta următoarele cântece: Îmblî doru’ pi carari, Țâni roata neamu’ meu, Suii, Doamne, glasul meu, Pi drumuțu’ ce-l știu ghini, Bati toaca-n sihăstrii, Ochii negri ca pacatu’, Di-a hi doru’ ca pomătu’.

– „giocuri” populare: Frunza mărulu’, Măriuța, Coasa, Ursăreasca, Băsmăluța, Ilenuța, Cumătrița, Ciofu, Rața, Cățaua, Crețișoara, Bălăceana.

Prețul biletelor pentru spectacolul aniversar este cuprins între 107 și 140 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *