“Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – întrecere pentru liceeni, în organizarea CONAF Suceava

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), sucursala Suceava, a organizat, în premieră, semifinala județeană a ”Maratonului pentru Educație Antreprenorială” – ediția a III a, competiție de planuri de afaceri, parte a programului național adresat liceenilor și organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Națională a Antreprenorilor. În fața unui juriu format din profesioniști care cunosc greutatea deciziilor economice și a unei audiențe care a reunit 300 de elevi și profesori din Suceava și Fălticeni, 10 echipe formate din 51 de liceeni și-au expus viziunea asupra lumii de mâine.  

Echipa Colegiului de Informatică Spiru Haret Suceava, locul 1

Peste 800 de liceeni din 6 unități de învățământ sucevene au trecut printr-un proces riguros educațional menit să-i susțină în descoperirea vocației și dezvoltarea spiritului antreprenorial, fiind ghidați de antreprenori locali voluntari.

În urma deliberării juraților, pe locul 1 s-a clasat echipa “Codițe și fundițe” formată din patru elevi ai Colegiului de Informatică Spiru Haret Suceava, coordonați de profesoara Oana Puiu. Locul 2 a fost ocupat de echipa “Velvet  Oasis”, formată din șase elevi ai Colegiului Mihai Eminescu Suceava, sub îndrumarea profesoarei Oana Puiu, iar locul 3 de echipa “Sweet & Fresh”, formată din șase elevi ai Colegiul Economic Dimitrie Cantemir Suceava, coordonați de profesoara Anca Iordache.

Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani și vouchere cadou în valoare totală de 16.000 lei. Echipa clasată pe locul 1 a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul 2 a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul 3 a fost recompensată cu 1.000 de lei. Echipele clasate pe primele două poziții vor reprezenta județul Suceava la finala din luna mai.

Tinerii inovează și creează viitorul

Cristina Chiriac, președinta CONAF, a declarat în deschiderea evenimentului: „Peste 300 de elevi și profesori, 10 echipe și o sală plină de entuziasm ne-au arătat că tinerii își doresc să își descopere vocația, să învețe antreprenoriat, să inoveze, să creeze viitorul. Nu putem ignora această nevoie reală! Maratonul pentru Educație Antreprenorială este dovada clară că educația antreprenorială trebuie să rămână în trunchiul comun, ca o investiție esențială în viitorul economic al României. Educația antreprenorială este mai mult decât o disciplină din curriculum, este o călătorie de descoperire a vocației și de dezvoltare a curajului de a transforma ideile în realitate. La CONAF, credem că spiritul antreprenorial trebuie cultivat de timpuriu, pentru că el reprezintă esența progresului economic și social”.

De asemenea, Iulia Mîndruță, președinta CONAF Suceava a menționat că “semifinala județeană a demonstrat că tinerii din Suceava sunt pregătiți să își asume provocările viitorului, să gândească creativ și să își transforme pasiunile în inițiative sustenabile. Succesul acestei competiții ne arată că viitorul antreprenoriatului românesc este în mâini sigure. CONAF Suceava va continua să sprijine tinerii cu inițiativă, oferindu-le contextul potrivit pentru a-și testa ideile și pentru a înțelege valoarea muncii și a perseverenței”în timp ce Gheorghe Șoldan, președintele Consiliului Județean Suceava a arătat că „există încredere în tineri, chiar și atunci când apar obstacole, optimismul și determinarea sunt cele care fac diferența. Viitorul județului Suceava este construit pe energie, viziune și implicare, iar tinerii joacă un rol esențial în această evoluție. Investim în oportunități pentru ei, susținem inițiativa și credem în forța generației care vine să ducă mai departe dezvoltarea comunității noastre”.

Marea finală, în luna mai la București

Evenimentul a fost moderat de președinta CONAF, Cristina Chiriac.  Au participat, în calitate de speaker, președinta CONAF Suceava Iulia Mîndruţă, primarul municipiului Suceava Vasile Rîmbu, președintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Șoldan, inspectorul școlar general Grigore Bocanci, CEO-ul Adservio Alexandru Holicov, directorul tehnic de efecte vizuale Andrei Chifan, fondatorul Romfour Andi Stan.  Proiectele au fost jurizate de vicepreședinta CONAF și fondatoarea Kids in Business Nicoleta Munteanu, managing partnerul Catalyst Romania Marius Ghenea, directorul Zonei de Viaţă  Auchan Suceava Lucian Vacariuc, managerul Iași TV Life Lia Anton. În timpul deliberării juriului, doi invitați speciali le-au dezvăluit liceenilor poveștile lor de succes, vocația și efortul și pasiunea care au stat la baza acestui succes: reprezentantul grupului Denis & Anna Cori – Denis Cornea, și fotbalistul Dorin Goian.

”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” se desfășoară în 27 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată în luna mai, la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *