O delegație de la Colegiul Vasile Lovinescu Fălticeni a participat, în Italia, la o nouă întâlnire din cadrul Parteneriatului Erasmus+ “Strengthening Traditional Board Games through Vocational Education and Raising Awareness”. Gazde au fost Promimpresa Società Benefit S.R.L. și Liceo Teoretico Statale S. Canizzaro, unde s-au desfășurat activitățile.
Jocul „Nu te supăra, frate!” în variantă europeană
Membrii delegației liceului fălticenean – profesorii Petrică Acatrinei Vasiliu- directorul colegiului, Cristina Buta- responsabil de proiect și Alina Busuioc – au urmat scopul proiectului: popularizarea, promovarea și valorificarea în mod digital a jocurilor de societate tradiționale. Întâlnirea a cuprins demonstrații de jocuri de societate din Turcia, Spania și România, urmate de un turneu cu premii. Copiii au demonstrat că le place interacțiunea directă și competiția, punând la loc de cinste spiritul de echipă, deși unii dintre ei, fiind din clase diferite, s-au cunoscut cu această ocazie.
Profesorii fălticeneni i-au învățat pe elevii italieni, dar și pe profesorii din celelalte țări, jocul „Nu te supăra, frate!”, jocul copilăriei multor români ajunși acum la peste 40 de ani. Varianta internațională a acestui joc se numește “Ludo”.
“A fost o sarcină destul de solicitantă, deoarece un număr foarte mare de elevi au dorit să-l joace și au făcut-o cu pasiunea și entuziasmul specifice vârstei. Învingătorii au fost premiați cu seturi de jocuri, rechizite, dulciuri, materiale promoționale despre proiect, despre școlile și țările participante. A fost un succes neașteptat, elevii îndrăgind literalmente acest gen de activitate. Chiar, pentru 2-3 ore, au uitat de telefoane și de Internet…” a transmis conducerea Colegiului Vasile Lovinescu Fălticeni.
Proiectul a fost promovat de Liceul Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi – Turcia alături de parteneri din Italia, Spania și România, țara noastră fiind reprezentată de Colegiul Vasile Lovinescu Fălticeni.
Jocurile de societate vor fi reluate în săptămâna „Școala Altfel”
Până la următoarea întâlnire, în cadrul săptămânii „Școala Altfel” se va organiza la sediul colegiului un concurs cu premii, unde elevii care au participat la activitățile de proiect din aprilie din România vor avea ocazia să-și învețe colegii să joace jocuri de societate și să-i arbitreze, cultivându-și astfel capacitatea de comunicare, de rezolvare de probleme, de atenție distributivă. Variante on-line proprii pentru toate cele 4 jocuri vor fi disponibile, la finalul proiectului, pe site-ul acestuia, https://www.stebogvera.com/ .
Activităţile proiectului vor contribui din plin la stimularea interesului pentru învățare al elevilor, permițând profesorilor să încerce diferite metode de predare, inspirate din strategia acestor jocuri.