Implementarea investițiilor specifice Schemei de Granturi din cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), finanțate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost detaliată de conducerea Inspectoratului Școlar Suceava. Asta în contextul în care, în judeţ, 41 de unităţi şcolare implementează proiecte PNRAS.
Beneficiarii proiectelor cu finanțare europeană PNRR
Din 23 septembrie 2022, se derulează 15 proiecte PNRAS –runda I- la Școala Gimnazială Valea Moldovei, Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana, Școala Gimnazială „Jean Bart” Suceava, Școala Gimnazială Todirești, Școala Gimnazială Berchișești, Școala Gimnazială Păltinoasa, Școala Gimnazială „Iulian Vesper” Horodnic de Sus, Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia, Școala Gimnazială „Luca Arbure” Arbore, Școala Gimnazială „Constantin Morariu” Pătrăuți, Școala Gimnazială Râșca, Școala Gimnazială Gulia, Școala Gimnazială Mitocu Dragomirnei, Școala Gimnazială Burla), proiecte care se vor finaliza în 30 iunie 2025.
Din 10 mai 2024, se implementează alte 18 proiecte PNRAS -runda II.1- la Școala Gimnazială “Iracle Porumbescu” Frătăuții Noi, Școala Gimnazială Satu Mare, Liceul Tehnologic “Nicolai Nanu” Broșteni, Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, Școala Gimnazială Bosanci, Școala Gimnazială “Cristofor Simionescu” Plopeni, Școala Gimnazială Nr.3 Vicovu de Sus, Școala Gimnazială Stulpicani, Școala Gimnazială Pârteștii de Sus, Școala Gimnazială Stroiești, Școala Gimnazială Preutești, Școala Neagra Șarului, Școala Gimnazială “Constantin Blanaru” Cornu Luncii, Școala Gimnazială Bălăceana, Școala Gimnazială “Simion Florea Marian” Ilișești, Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Școala Gimnazială Moara Nică, Școala Gimnazială “George Tofan” Bilca, proiecte care se vor finaliza în 30 septembrie 2026.
Din 30 iulie 2024, se implementează alte 7 proiecte PNRAS -runda II.2 – la Școala Gimnazială nr.2 Marginea, Școala Gimnazială “Hatmanul Șendrea” Dolheşti, Școala Gimnazială “Constantin Tomescu” Pleșești, Liceul Tehnologic “Vasile Cocea” Moldoviţa, Școala Gimnazială nr.1 Vicovu de Sus, Școala Gimnazială “Aurelian Stanciu” Salcea, Școala Gimnazială Dorneşti, proiecte care se vor finaliza în 30 septembrie 2026.
Din 12 noiembrie 2024 şi Liceul Tehnologic “Iorgu Virnav Liteanu” Liteni, va implementa un proiect PNRAS runda II.3, până în 30 septembrie 2026.
Stimulente pentru elevi
Din 23 septembrie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Suceava a devenit Agenţie de implementare a proiectelor privind investiţiile încredințate în baza acordului privind implementarea investițiilor specifice Schemei de Granturi din cadrul Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Școlar, finanțate prin Componenta C15 – Educație a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în România, încheiat între Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar, în care s-au semnat cu şcolile de mai sus contractele de finantare, cu un buget total de 44.617.219 lei. ISJ Suceava, ca Agenţie de implementare prin cei 7 responsabili de verificare si un coordonator judetean PNRAS, a acestor 41 proiecte care au obţinut finantare în rundele enumerate, au responsabilităţi precum:
o va evalua şi controla capacitatea administrativă a Beneficiarului privind îndeplinirea cerinţelor determinate de asigurarea realităţii, legalităţii şi regularităţii cheltuielilor decontate şi respectării instrucţiunilor, procedurilor, reglementărilor şi regulamentelor europene, precum şi a altor prevederi legale în domeniul implementării proiectelor finanţate din fonduri europene aferente Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
o va notifica ME în cazul unor suspiciuni ce pot reprezenta o neregulă / o neregulă gravă/ dublă finanțare/ indicii de fraudă sau tentativă de fraudă.
o va monitoriza SG – PNRAS cu dreptul de a solicita de la Beneficiar informații și date necesare privind desfășurarea întregii activități din proiect.
o Va autoriza cheltuielile solicitate de cele 41 de şcoli.
Activităţile propuse în aceste proiecte sunt structurate în 3 categorii:
Categoria 1: Activități MATE
A1.1 Screening la nivelul clasei prin chestionar SASAT
Înregistrare copii în risc în Observatorul Școlii
Introducerea datelor în SIIIR conform procedurii de monitorizare internă
A1.2 Activități de prevenire – ca de exemplu: Cursuri de formare pentru cadrele didactice pe tema gestionării violenței și bullying-ului; Activități de prevenție susținute de cadrele implicate în proiect pentru elevi sau alte Programe. Un exemplu de program propus în cadrul unei cereri este “Tot ce am nevoie pentru scoala” – acțiune de sprijin și stimulare pentru elevii aflați la risc de abandon școlar. În cadrul acestui program, la începutul anului școlar, fiecare elev din grupul țintă primește prin programul “Tot ce am nevoie pentru şcoală” un set școlar complet constând in: ghiozdan, rechizite, papetarie, cărți, auxiliare școlare. După prima lună de școală, elevii pot primi în fiecare lună materiale noi (rechizite, papetarie, cărți), cu condiția să nu aibă mai mult de 5 absențe/lună.
A1.3 Activități de intervenție cum ar fi – “Dezvoltare educațională prin activități remediale de meditatii, lectură sau alte activități”; Cluburi de lectură; Activități de educație parentală; Ieșire la un film, teatru, vizitarea unui obiectiv turistic, istoric și cultural din împrejurimile localității/orașului; etc.
Categoria 2: Activități de compensare – ca de exemplu: Cursuri de dezvoltare personală și profesionala pentru cadrele didactice, Amenajarea colțului de lectură, Recensământ pentru identificarea și înregistrarea copiilor și tinerilor din afara școlii, Activități de reintegrare școlară, Activități de dezvoltare / îmbunătățire a competențelor, Activități de îndrumare și consiliere profesională, Activități de sprijin și stimulare pentru copiii și tinerii care au părăsit școala pentru reintegrarea acestora în sistemul de învățământ, Activități de formare autorizată și îndrumare pentru cadre didactice și personal auxiliar, Alte tipuri de activități relevante pentru nevoile identificate, etc.
Categoria 3: Digitalizare – dotari – echipamente digitale
Grup ţintă
La acest moment, prin aplicarea chestionarelor MATE au fost identificați elevii din grupul țintă din școlilor PNRAS şi un număr relevant de persoane din școli (3847 persoane) au parcurs cursul MATE (în format electronic și ritm propriu, direct pe platformă): https://mate.edu.ro/courses/mecanismul-de-avertizare-timpurie-in-educatie.
Dosarele de caz au fost completate în Modulul SIIIR MATE, iar elevii de gimnaziu sunt cuprinși în grupul țintă conform Ghidului solicitantului pe cele patru categorii:
a. elevii cu prezență scăzută la școală = elevul are peste 20 de absențe nemotivate/lună;
b. elevii cu rezultate scăzute la învățătură (elevii au medii sub 7 la limba română/matematică sau medii generale mai mici de 6,5 sau elevul a rămas corigent cel puțin la o materie);
c. elevii care au repetat cel puțin un an școlar;
d. elevii care au un istoric școlar de sancțiuni (de ex., elevul a fost exmatriculat, transferat din motive disciplinare, are note scăzute la purtare și așa mai departe) sau au fost înregistrate plângeri făcute de alți elevi/profesori.
Pentru a demonstra în orice moment apartenența la grupul țintă – „elevii în risc de abandon școlar”, pentru fiecare categorie de grup țintă se vor emite adeverințe în care sunt cuprinse situația școlara care demonstrează categoria.
Elevii cu dosare de caz, care fac parte din cel puțin o categorie de risc se vor înscrie cu date complete în Centralizator GT în luna în care datele sunt încărcate în modulul SIIIR MATE.
ISJ Suceava a informat că sunt demarate şi o parte din achizițiile cuprinse în cererile de finanțare şi sunt încheiate contractele de muncă pentru experții din cadrul echipelor de proiect care vor desfășura activitățile propuse.
În concluzie, școlile implementează activităților cuprinse în cererea de finanţare, au şi transmis 10 Rapoarte Tehnice de progres şi Raportele financiare( runda I), 3 Rapoarte Tehnice de progres şi Raportele financiare( runda II.1), 2 Rapoarte Tehnice de progres şi Raportele financiare( runda II.2) si un Rapoart Tehnic de progres şi Raport financiare( runda II.3) pentru perioada septembrie 2022 – mai 2025.
Grupul ţintă beneficiar cuprins în aceste proiecte este 2.299 elevi de gimnaziu runda I, 4.027 de elevi runda II şi 268 cadre didactice implicate.
De asemenea, au fost transmise 15 rapoarte de monitorizare pentru perioada septembrie 2022-februarie 2025 şi s-au realizat 465 achiziţii.