Un grup de 12 studenți germani în vizită de studiu în Bucovina

În perioada 12-19 octombrie 2024, în urma invitației primite de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie, Geografie și Științe Sociale și Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH-USV), un grup format din 12 studenți germani, de la Universitatea Emden-Leer, Facultatea de Asistență Socială și Medicală au venit în Bucovina, în vizită de studiu.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – centru de orientare în cariera de cercetător

În România, au fost înființate, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, opt centre de orientare în cariera de cercetător, ca parte a ERA TALENT PLATFORM. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava găzduiește un astfel de centru de orientare în cariera de cercetător pentru Regiunea de Nord-Est a României. Prin intermediul său, se dorește ca știința și rezultatele cercetării în rândul tinerilor, al publicului larg și al comunității locale să fie promovate pentru a fi subliniată importanța cercetării în dezvoltarea economică a comunității.

În vederea dezvoltării unor relații de colaborare și parteneriat cu Universitatea Emden-Leer, Facultatea de Asistență Socială și Medicală, o primă vizită a unor studenți a avut loc timp de o săptămână în perioada 12-19 octombrie 2024, în alma mater sucevensis. Cei 12 studenți au fost însoțiți de un cadru didactic, responsabil de toate activităţile lor:  doamna lector Simone Weiss, titulară a Hochschule Emden-Leer, Fak. Soziale Arbeit und Gesundheit.

Lector universitar dr. Sergiu-Lucian Raiu – consilier sociolog în cadrul Centrului COACH-USV – s-a ocupat de programul vizitei de studiu a grupului de studenți germani, aflaţi la primul lor contact cu realităţile din România.

Care a fost scopul acestei vizite de studiu și ce activități s-au desfășurat cu acest prilej?

Principalul obiectiv al vizitei de studiu a constat în vizitarea şi familiarizarea studenţilor germani cu servicii sociale oferite de ONG-uri și instituții adresate unor categorii de persoane vulnerabile din România. De asemenea, prin intemediul acestei vizite s-a urmărit imersiunea studenților germani în cultura bucovineană, cu tradițiile și obiceiurile din acest ținut pitoresc care se remarcă prin pădurile încă virgine de brazi, gastronomia specifică și cele 8 mănăstiri pictate incluse în patrimoniul UNESCO.

Duminică, 13 octombrie, a fost organizată o excursie la Muzeul Oului din localitatea Vama, unde au avut ocazia să participe la o demonstrație și să închistreze ouăle – un obicei tradițional din Bucovina păstrat de sute de ani. În continuare, s-au plimbat cu mocănița „Huțulca” de la Moldovița pentru a descoperi tărâmul de de basm al Bucovinei și au vizitat Mănăstirea Moldovița, unde Maica Tatiana le-a vorbit despre așezământul religios în limba germană.

Luni, 14 octombrie, studenții germani au primit informații despre facultățile existente, facilitățile pe care universitatea le pune la dispoziția studenților și despre organizațiile studențești.  S-au întâlnit cu un grup de studenți suceveni de la specializarea Asistență socială și au vizitat campusul. De asemenea, au avut ocazia să se implice în activitatea desfășurată de o organizație nonguvernamentală într-un program adresat refugiaților din Ucraina, iar la finalul zilei, au participat la o întâlnire de socializare cu un grup de studenți internaționali (din Portugalia, Franța, Albania, Maroc, Ukraina, Republica Moldova, Spania, Grecia, Turcia, SUA), veniți la Universitatea din Suceava prin programul ERASMUS+.

Marți, 15 octombrie, doamna lector Simone Weiss a susținut în Auditoriumul „Joseph Schimdt” al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava un workshop cu titlul: „TimeSlips – Biography work – o metodă creativă din America pentru oameni cu demență”, la care au fost prezenți peste 160 de participanți. În aceeași zi, studenții au vizitat Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Sasca Mică, unde a fost prezentată de către doamna Lect. Simone Weiss metoda de lucru TimeSlips cu persoanele cu demență.  

Miercuri, 16 octombrie, grupul a fost în vizită la Mănăstirea Dragomirna, la Așezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din localitatea Rădăuți și au descoperit peisajul uimitor al Carpaților Orientali în culorile toamnei, „La Palma”, în drum spre localitatea Vatra-Dornei.

Joi, 17 octombrie, studenții germani împreună cu doamna profesoară Weiss, au fost la sediul Primăriei din localitatea Vatra-Dornei, unde s-au întâlnit cu primarul localității, precum și cu specialiști de la Direcția de Asistență Socială. În continuare, au descoperit orașul Vatra Dornei și au însoțit un grup de copii și tineri cu dizabilități locomotorii într-o excursie la Tinovul Mare din Poiana Stampei, o arie protejată, de interes național. La întoarcere spre localitatea Suceava, grupul de studenți a vizitat două dintre cele mai frumoase mănăstiri aflate în patrimoniul UNESCO – Mănăstirea Voroneț și Mănăstirea Gura Humorului.

În prima parte a zilei de 18 octombrie, grupul venit din Germania, însoțit de domnul Radu Bruja –  conf. univ. dr., au vizitat principalele obiective turistice din Suceava. În cea de-a doua parte a zilei, studenții germani au participat activ la un alt program social al Asociației Institutul Bucovina, deplasându-se într-un cătun numit Țâmpoceni, locuit de persoane de etnie romă. Au vizitat programul de after-school al copiilor de etnie romă și s-au implicat în activități educative și social-recreative.

Vizita de studiu a delegației de la Universitatea Emden-Leer deschide noi oportunități

Vizita de studiu a grupului de studenți din Germania în Bucovina a fost o experiență valoroasă, atât pentru studenți, cât și pentru comunitatea locală. Aceștia au avut ocazia să se familiarizeze cu serviciile sociale și să interacționeze cu persoane vulnerabile, aprofundându-și astfel înțelegerea despre provocările și realitățile întâmpinate de diferite grupuri vulnerabile din România.

Prin întâlnirile cu profesori și specialiști din domeniu, studenții au învățat nu doar din teorie, ci și din practica zilnică a asistenței sociale. De asemenea, interacțiunile culturale și tradiționale au îmbogățit această experiență, lăsând amintiri de neuitat. Privind spre viitor, această vizită deschide noi oportunități pentru colaborări mai strânse între Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, România și Universitatea Emden-Leer din Germania, contribuind astfel la dezvoltarea educațională și profesională a studenților. Reprezentanții universității sucevene își doresc să sprijine în continuare astfel de inițiative, promovând schimburile interculturale și cercetarea colaborativă.

Lector univ. dr. Sergiu RAIU, consilier sociolog Centrul COACH-USV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *